Paradontológia

A parodontológia a fog körüli tartószövetek megbetegedéseivel foglalkozó tudományág, amely az elmúlt két évtizedben forradalmi fejlődésen ment keresztül. A folyamatos ellenőrzésnek igen nagy jelentősége van a fogágybetegségben szenvedő betegek ellátásában, mivel a parodontológiai problémák csak tökéletes otthoni szájápolás és rendszeres professzionális szájhigiéniás kezeléssel gyógyíthatók és tartható fent a gyulladásmentes állapot.

Mi számít parodontológiai kezelésnek?

A leggyakoribb fogágybetegség (parodontitis) a fog tartószerkezetének (csont, kötőszövet, íny) gyulladásos megbetegedése. Kialakulásában a foglepedék, fogkő talaján felszaporodó speciális baktériumflóra, és adott esetekben genetikai hajlam játszik szerepet. A foggyökér és az íny között gyulladásos tasakok alakulnak ki, amik a betegség előrehaladtával egyre mélyülhetnek és végül a fog elvesztéséhez vezethetnek.

Paradontológiai kezelések

Íny alatti fogkő eltávolítás, tasakkezelés:

A fogágy gyulladása a fogat tartó csont pusztulását okozza. A fog és az íny között ilyenkor tasak alakul ki, amiben a fogágy gyulladását okozó kórokozók elszaporodnak. Ha ezt a tasakot kitisztítjuk és ezzel felszámoljuk, a kórokozók eliminálásával a gyulladás is megszüntethető. A csont pusztulását így megállíthatjuk, a fogakat megmenthetjük.

Mozgó fogak sínezése:

Ha a fogak mozgathatósága eléri a kritikus mértéket, de még megmenthetőnek ítéli őket a fogorvos, szükségessé válik a rögzítésük, a további mozgás, és ezáltal elvesztésük megakadályozása érdekében. A sínezés során egy speciális, üvegszálakból szőtt szalagot helyezünk a stabilizálni kívánt fogak belső- vagy rágófelszínére. Ez mintegy egységbe foglalja ezeket a fogakat.

Zárt küret kezelés:

Helyi érzéstelenítés mellett a fog mellett lévő, úgynevezett parodontális tasakokat (melyek fenntartják a gyulladást) speciális kézi műszerekkel megtisztítjuk. Ehhez a beavatkozáshoz rendelőnkben rendelkezésre áll lézer készülék is, mellyel tovább javítható a kezelés hatékonysága.

Nyitott küret kezelés:

Parodontális sebészi beavatkozások egyike. Helyi érzéstelenítésben, miután az ínyen metszéseket ejtünk, direkt rálátás mellett tisztítjuk ki a parodontális tasakokat, majd varratok segítségével visszafektetjük az ínyt. A varratokat 10-14 nap után eltávolítjuk.

Íny plasztikai sebészet:

Elsősorban esztétikai célú ínykorrekciók, melyekkel ínyvisszahúzódásokat (ínyrecesszió), vagy pont ínymegnagyobbodásokat tudunk műtétileg korrigálni. Erre szintén helyi érzéstelenítés mellett kerülhet sor.

Koronahosszabbítás:

Koronahosszabbítást csakis olyan esetekben alkalmazunk, amikor más megoldást nem látunk a fogak megmentése érdekében. A koronahosszabbítás az ínyszél alá mélyen elszuvasodott vagy letört fogak megmentésére alkalmazott sebészeti eljárás. Utolsó megoldásként alkalmazzuk, ha olyan fog megtartása a cél, ami mélyen betört, illetve a szuvasodása egészen az íny alá terjedt, de sajnos a siker nem mindig garantált.

Pontos árajánlatot minden esetben a fogak állapotának felmérése után, személyre szabottan készítünk, hiszen ahány ember, annyiféle eset létezik.

Keresse szakavatott csapatunkat az alábbi telefonszámokon!
Ingyenes telefonszámunk (A, D, CH, NL, GB, IRL, F, I, B országokból hívva) 0080044556677

Magyarországról illetve egyéb országból: +3696579067
Visszahívást kérek

Visszahívást kérek


A Diamant-Dent számokban

1
Éves tapasztalat
1
Behelyezett implantátum
1
Egészségpénztári beteg
1
Alkalmazottak
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..