Endodoncia, mikroszkóp

MODERN ENDODONCIA, MIKROSZKÓPOS GYÖKÉRKEZELÉS Minden, amit a gyökérkezelésről tudni kell Az endodontológia a pulpa (fogbél) és a periapikális (gyökércsúcs körüli) szövetek anatómiájával, funkciójával és egészségével foglalkozó tudományág, melynek gyakorlatban való alkalmazása kiterjed a jól ismert gyökérkezelésen túl a fogbélbetegségek prevenciójára, a még vitális fogbél, illetve a korábban sikertelenül gyökérkezelt fogak terápiájára egyaránt.

MODERN ENDODONCIA, MIKROSZKÓPOS GYÖKÉRKEZELÉS

Július hónapban a röntgenfelvételeket ajándékba kapja tőlünk mikroszkópos gyökérkezelés esetén.*

Minden, amit a gyökérkezelésről tudni kell

Az endodontológia a pulpa (fogbél) és a periapikális (gyökércsúcs körüli) szövetek anatómiájával, funkciójával és egészségével foglalkozó tudományág, melynek gyakorlatban való alkalmazása kiterjed a jól ismert gyökérkezelésen túl a fogbélbetegségek prevenciójára, a még vitális fogbél, illetve a korábban sikertelenül gyökérkezelt fogak terápiájára egyaránt.

Mindezen kezelések a fog megtartását szolgálják azon esetek egy részében, amikor a másik opcionális lehetőséget egyedül a fog eltávolítása jelentené. Természetesen mindig törekszünk a legkevésbé invazív, azaz a legkisebb beavatkozással járó kezeléseket előtérbe helyezni a fogászat minden területén, hiszen az eredeti struktúrák megőrzése számos előnyt jelent, valamint a terápiás lehetőségek számát illetően a paletta akkor még sokkal szélesebb. Amikor a fog megtartására bizonyos okokból kifolyólag már valóban nincs lehetőség, akkor jöhet szóba utolsó lépésként a fog eltávolítása, és annak pótlása implantátum behelyezésével - amennyiben van rá lehetőség - vagy egyéb protetikai megoldással.

A természetes fogak biológiai értéke felbecsülhetetlen, esztétikai és funkcionális szempontból egyaránt, így mind a páciensek, mind pedig a szakemberek körében egyre nagyobb igény van azok megtartására.

Nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről sem, hogy egy kezeletlen vagy épp nem megfelelően kezelt “beteg” fog nem csak lokálisan okozhat problémát, ideértve a fájdalmat, a gyökércsúcs körüli szövetek gyulladását az állcsontban, de ezek következményeként az egyén általános egészségi állapotára is számos káros hatást gyakorolhat (gócbetegség).

Ezáltal világossá válik, miért is olyan fontos a megfelelően és precízen kivitelezett endodonciai beavatkozások összessége, amely az imént felsorolt elváltozások megelőzését és gyógyítását, valamint a fog akár élethosszig tartó, panaszmentes megtartását szolgálja.

Endodoncia régen és ma

A tudomány fejlődése, illetve a megváltozott fogorvosi, úgynevezett minimál invazív szemlélet új protokollok kidolgozását igényelte és egyben tette lehetővé.

A technikai vívmányok megjelenése előtt az évtizedekkel ezelőtt megalkotott szabályrendszereket követtük, amelyeket az adott kor lehetőségei határoztak meg, ideértve a rossz megvilágítást (“vakon” gyökérkezelés), a taktilis érzékelést és a merev, rugalmatlan eszközök használatát.

Így már el tudjuk képzelni, mekkora áttörést jelentett az az endodonciában az operációs mikroszkóp és az egyéb technikai vívmányok (pl. modern képalkotó eljárások, gépi gyökérkezelő egységek, flexibilis eszközök) megjelenése, amelyek együttesen lehetővé tették a vizuális kontrollon túl (“látunk”) a legszűkebb, akár bonyolult anatómiájú csatornákba való be- és lejutást, így azok kezelését, mely korábban lehetetlennek számított. A hosszútávú siker kulcsa pontosan abban rejlik, hogy mennyire tudjuk kitisztítani és kórokozómentessé tenni az adott fog csatornarendszerét. Amit látunk és elérünk, csak azt tudjuk kezelni, így ma már minimálisra tudjuk csökkenteni az esetlegesen bent maradt szövetdarabok, baktériumok okozta visszafertőződés esélyét, ezáltal megakadályozva az indokolatlan fogeltávolítást.

Klinikánkon a legkorszerűbb módszerrel; operációs mikroszkóp segítségével valamint a piacon elérhető legújabb technológiák, legjobb eszközök és anyagok alkalmazásával történik a kezelés, melyet gyökérkezelő specialista végez irodalmilag és klinikailag is alátámasztott protokolloknak megfelelően.

A kezelés költségét a speciális műszerezettség, a különleges szaktudás és a ráfordított idő adja, amely általában még így is kevesebb, mint az egyéb, foghiányt pótló korszerű megoldások összköltsége, nem is beszélve a természetes fog felbecsülhetetlen biológiai értékéről.

Mi is az a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés során érzéstelenítést követően a fog üregrendszerét feltárjuk, annak tartalmát eltávolítjuk, a fennmaradó teret (pulpakamra és gyökércsatornák) előkészítjük és fertőtlenítjük, majd azt teljes hosszában letömjük. A gyökérkezelés befejeztével kerül sor a fog felépítésére, azaz a megfelelő restaurátum kiválasztására és kivitelezésére (tömés/betét/korona), mely sok esetben csapos megerősítést is kíván, ám mindez már nem az endodoncia tárgykörébe tartozik.

Endodoncia, mikroszkópEndodoncia, mikroszkóp

Mikor válik szükségessé a gyökérkezelés?

 • mély szuvasság a fogbanEndodoncia, mikroszkóp
 • a fog repedése/törése esetén
 • a fogat ért trauma
 • iatrogén okok - bizonyos fogászati beavatkozások (pl.: preparáció, fogszabályozás) esetleges következményeként
 • csap elhorgonyzásának céljából, amikor nem áll rendelkezésünkre megfelelő mennyiségű ép foganyag a rekonstrukcióhoz, így annak pótlására van szükség

Az esetek nagy részében a fogbél irreverzibilis, azaz visszafordíthatatlan gyulladásos folyamatáról van szó, ami kivétel nélkül a fogbél elhalását eredményezi. A háttérben különböző okok húzódhatnak meg, melyek legnagyobb számban a fogbél fertőzöttségét okozzák és a gyulladás ennek táptalaján alakul ki, például egy mély szuvasodás esetén.

Egyéb esetekben az is előfordulhat, hogy maga a fogbél intakt, de a fogat ért bizonyos behatások következtében egy úgynevezett “steril gyulladás” vagy akár egy azonnali pulpaelhalás következik be. Az eredmény minden esetben ugyanaz, a fog elhal, így annak gyökérkezelése elengedhetetlenné válik.

Gyökérkezelés lépésről lépésre (1 vagy 2 alkalmat vesz igénybe)

 1. A vizsgálatot követően röntgen- és/vagy CT felvételt készítünk és felállítjuk a pontos diagnózist.
 2. Érzéstelenítjük a fogat, így a kezelés teljesen fájdalommentesen zajlik.
 3. A fogat egy gumilepedő felhelyezésével izoláljuk (Kofferdam-izolálás), ezáltal tisztán tartjuk, megvédve azt a nyálban található baktériumoktól.
 4. A szuvas részek maradéktalan eltávolítása után megnyitjuk a fogbélkamrát és felkutatjuk a gyökércsatornákat, valamint ellenőrizzük azok átjárhatóságát.
 5. Meghatározzuk a csatornák hosszát egy elektromos bemérő eszköz segítségével, hogy azokat teljes egészében kitisztíthassuk.
 6. A gyökércsatornákat kemo-mechanikailag megmunkáljuk, mely során speciális eszközöket, gépi műszereket és különböző összetételű, funkciójú átöblítő folyadékokat felváltva alkalmazunk, majd kiszszárítjuk.
 7. Amennyiben a csatornák teljes mértékben kiszáríthatóak és az eset sem kontraindikálja az egy ülésben történő komplett kezelést, úgy a csatornákat véglegesen lezárhatjuk a biokompatibilis gyökértömő anyag behelyezésével.
 8. Ha azonban nem kiszáríthatóak a csatornák vagy erősen fertőzött és/vagy gyulladt volt a fog, abban az esetben ideiglenesen zárjuk le azt egy speciális paszta behelyezésével, mely a csatornák szárítását és további fertőtlenítését szolgálja, a következő alkalommal pedig egy ismételt tisztítás-szárítás után kerül sor a végleges gyökértömésre.
 9. Ezt követi a fog protetikai ellátása, azaz felépítése.

Endodoncia, mikroszkóp

Mikroszkópos gyökérkezelés előnyei:

 • a kiváló nagyítás és a direkt megvilágítás lehetővé teszi a munkánk teljes vizuáliskontrollját, ezáltal szignifikánsan jobb minőségben, precízebben tudjuk végezni a kezeléseket, mint a hagyományos eljárás során
 • segít a pontos diagnózis felállításában - pl. repedések észrevétele/kizárása, mely sok gyökérkezelés sikertelenségének az oka
 • sokkal biztonságosabb a kezelés, így nagy a fog megmentésének az esélye
 • minimális a foganyagveszteség
 • a szabad szemmel nem látható csatornák is megtalálhatóak - pl. a felső 6-osok az esetek nagy részében rendelkeznek egy 4., úgynevezett járulékos csatornával (MB2), melynek felkutatása és feltárása szabad szemmel sokszor lehetetlen
 • a bonyolult anatómiájú gyökércsatornák is feltárhatóak és kitisztíthatóak
 • nem marad vissza kezeletlen, gyulladt rész
 • a szövődmények kialakulásának kockázata jelentősen kisebb
 • a régi, már nem jól funkcionáló gyökértömések sikeres, maradéktalan eltávolítása
 • lehetőség nyitott gyökércsúcs lezárására
 • ál-utak (via falsa) és perforációk (átlyukasztás) ellátása
 • betört műszer eltávolításának a lehetősége
 • a páciens kezelőegységre szerelt monitoron követheti a kezelés folyamatát

* Ha szeretné elfogadni az ajánlatot, kérjük, fizetés előtt jelezze ezt a recepción. Az összeg nem kerül levonásra automatikusan! A fizetést követően nincs lehetőség a visszatérítésre. * Az ajánlat 2022.07.01. és 2022.07.31. közötti gyökérkezelés esetén érvényes. Az ajándék a gyökérkezeléshez szükséges röntgenfelvétel. Az ajánlat gyökérkezelés előtt és után nem érvényes. * Az akció csak a megadott ideig érvényes. Ezen időszak előtt vagy után nem veheti igénybe az ajánlatot.

Keresse szakavatott csapatunkat az alábbi telefonszámokon!
Ingyenes telefonszámunk (A, D, CH, NL, GB, IRL, F, I, B országokból hívva) 0080044556677

Magyarországról illetve egyéb országból: +3696579067
Visszahívást kérek

Visszahívást kérek


A Diamant-Dent számokban

1
Éves tapasztalat
1
Behelyezett implantátum
1
Egészségpénztári beteg
1
Alkalmazottak
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..