Koronák, hidak - a tökéletes mosolyhoz vezető út

A Diamant-Dent Fogegészségügyi Intézet Mosonmagyaróváron várja pácienseit. Nagy tapasztalattal rendelkező fogszakorvosok, kellemesen berendezett rendelők, modern fogászati eljárások jellemzik klinikánkat.

Abban az esetben, ha az adott fog már annyira szuvas, hogy nem lehet töméssel helyreállítani, koronás felépítménnyel még lehet esély a megmentésére. Amennyiben a fog fogszuvasodás vagy baleset miatt jelentősen sérült, és nincs elegendő fogállomány ahhoz, hogy egy koronát vagy többtagú hidat megtartson, úgynevezett csapos felépítménnyel még meg lehet menteni a saját fogat. Erre a felépítményre fog kerülni a majdani korona vagy híd. Egy vagy több fog hiánya esetén a hidat vagy a szomszédos saját fogak, vagy implantátumok rögzítik fixen az állkapocsra. A koronákat többféle anyagból készítjük el modern fogászati laborunkban: kerámia korona fémvázon, kerámia korona arany vázon, kerámia korona titán vázon vagy cirkónium-oxid korona. Minden munkatársunk azon dolgozik, hogy újra gyönyörű fogsorral tudjon felszabadultan mosolyogni és magabiztosan rágni.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket a koronákról és a hidakról.

Honnan érkezik a legtöbb páciens?

Fogászati rendelőink Mosonmagyaróváron találhatóak. Klinikáink és fogtechnikai laborunk teljes mértékben fel van készülve koronák és hidak készítésére, a fogászat területén gyakorlott szakembereink csak és kizárólag a legmodernebb anyagokkal dolgoznak. Ízlésesen berendezett rendelőinkben és váróinkban szeretettel várjuk meglévő és jövőbeni pácienseinket. Intézményünk, a fogászati klinikák közül elsőként a régióban 2008. óta rendelkezik ISO 9001:2008 tanúsítvánnyal, ami igazolja, hogy csak az egész világon elismert, minőségi termékeket használunk. Célunk, hogy pácienseink a lehető legmagasabb szintű kezelést kapják, miközben a legjobb kezekben vannak.

Milyen esetekben van szükség koronára?Koronák alkalmazási területe

Abban az esetben, ha a természetes fog fogállománya nagyrészt megsemmisült és emiatt sem fogtöméssel, sem betéttel (Inlay) nem pótolható, a fog megőrzése érdekében koronára van szükség. A koronát a lecsiszolt fogra (csonk) rögzítik. Védőlepelként működik, visszaadja a fog formáját és stabilitását.

Milyen anyagokat használnak a koronák és hidek elkésztéséhez?

Mint szinte mindegyik helyreállító kezelésnél, ez esetben is számos variáció áll a betegeink rendelkezésére, melyek anyag és megmunkáló technikájukban különböznek egymástól. Hogy melyik koronát ragasztjuk be véglegesen, függ az elérni kívánt eredménytől, valamint a páciens kívánságától.

Az orvosi termékekre vonatkozó törvénynek megfelelően csak engedélyezett anyagokat használunk fel, illetve helyezünk be a szájüregbe. Általában esztétikai és anyagi szempontok alapján dől el, hogy mely kiváló minőségű anyagokat szükséges használni.

Fontos tudni azt is, hogy az ár-érték arányban kedvezőbb, nem nemesfém megoldások sem károsítják a szervezetet. Allergia-gyanú esetén, még a fogpótlás elkészítése előtt allergia vizsgálaton ajánlatos részt venni egy specialistánál (allergológus vagy bőrgyógyász).      

       - Fémmentes anyagok (pl.: cirkónium korona)

Egyre több páciens választja ezt az anyagot azzal a céllal, hogy a fémkerámia koronák látható fémszélét elkerülje. Az ebből az anyagból készült koronák teljesen természetesen néznek ki. Legtöbbször cirkónium-oxidból (porcelánból) készítik el ezeket.

       - Vegyes anyagok (pl.: fémkerámia, titánkerámia vagy aranykerámia korona)

Ehhez fém és kerámia kerül felhasználásra. A kerámiaborítást különleges eljárás során ráégetik a fémvázra. A kerámia nagyon hasonlít a természetes fogszínhez, de mivel ez a fajta korona a fémváz miatt nem átlátszó, ezért bizonyos fényviszonyok esetén a természetes fogaknál kicsit sötétebbnek tűnhet.

Hogyan készülnek a koronák, ill. hidak Magyarországon?

A kezelés első lépése a professzionális szájhigiéniás kezelés, ami az alábbiakat tartalmazza: fogkő-eltávolítás, a fogak körüli tasakok tisztítása, Airflow-kezelés. Ezután készítünk egy panoráma röntgent, és a fogorvosunk megvizsgálja. A személyes konzultáció alapján elkészül a személyre szabott diagnózis, és a kezelés elkezdődhet. A korona elkészítéséhez helyi érzéstelenítés mellett lecsiszoljuk a fogat. Ha szuvas a fog, az érintett részeket eltávolítjuk. Az így létrejött foghiányt töméssel építjük fel, ami a fog stabilitását hivatott szolgálni, ill. arról is gondoskodik, hogy az előkészített (lecsiszolt) fogcsonkon a koronának jobb tartása legyen.

A lecsiszolt fog pontos kialakítása miatt enyhén vissza kell nyomni az ínyt. Minél pontosabb a lenyomat, és az az alapján készülő modell, annál jobban fog illeszkedni a korona a fogcsonkra. Előfordul, hogy a fogtechnikusnak szüksége van az ellentétes állkapocsról vett lenyomatra is, annak érdekében, hogy meg tudja határozni a korona valódi harapásmagasságát.

A végleges korona, ill. híd beragasztásáig védeni kell az előkészített fogakat külső behatásoktól, ezért ideiglenes koronát helyezünk a szóban forgó helyre. Az ideiglenes korona nélkül a fogcsonk annyira érzékeny lenne, hogy csupán a be- és kilégzés is erős fájdalmakhoz vezetne. Ez az átmeneti korona az egész harapást védi, ill. megakadályozza a fogideg irritációját. Általában műanyagból (kompozit) készülnek az ideiglenes fogpótlások.

A második időpont alkalmával a majdnem kész koronát rápróbálják az előkészített fogcsonkra. A páciens dönti el, hogy a beavatkozáshoz kér-e helyi érzéstelenítést. A frontfogak és a látható részek esetén előfordulhat, hogy szín- és/vagy alakbeli módosításra van szükség. Ebben az esetben még egy további időpont szükséges.

A fogorvos az alábbiakat ellenőrzi:

  • a korona széle,
  • az ellentétes állkapocshoz való illeszkedés,
  • a szomszédos fogakhoz való illeszkedés,
  • optikai illeszkedés a teljes fogsorhoz.

Ha minden kritérium megfelelő, akkor véglegesen beragasztásra kerül a korona a fogcsonkra.
Egy korona elkészítése Magyarországon általában 4-5 napig tart.

Milyen hosszú ideig tart egy korona?

Általában 10-15 évig tart egy korona alapos szájhigiénia esetén. Természetesen, vannak olyan tényezők, amelyek lerövidítik élettartamát.

  • Az alábbiak tartoznak ide:
  • hiányos vagy rossz szájhigiéné,
  • parodontózis, ami miatt a fogíny visszahúzódik,
  • korábbi gyökérkezelés,
  • éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus).
Milyen problámák léphetnek fel a fogmü átadása után?

Az új fogpótlás megszokása időbe telik, az alábbi problémák jelentkezhetnek:

  • idegentest érzés,
  • hőre érzékenység,
  • feszülés érzet,
  • megváltozott rágóérzet,
  • túl magasnak érzi a koronát,
  • harapáskor fáj a koronánál és a páciens úgy érzi, hogy a foga enyhén mozog.

Az első napokban enyhe feszülés érzet, megváltozott rágóérzet, idegentest érzet, ill. enyhe érzékenység nem jelent gondot. Amennyiben a következő néhány napban nem szűnnek meg ezek az apró kellemetlenségek, a páciens haladéktalanul keresse fel Klinikánkat.

Mit értünk híd alatt?

A véglegesen beragasztott híd biológiai szempontból teljesen egyenértékű megoldás, hiszen a fogvesztés után helyreállítja a fogív folyamatosságát. A híd a pillérfogakon koronából, a foghiánynál pedig hídtagokból áll, azaz műfogakkal pótoljuk a hiányt. A hidakat, ugyanúgy, mint a koronákat, több különböző anyagból lehet elkészíteni. Az előkészítés után a híd fogtechnikai laborban kerül elkészítésre. Ezen idő alatt a foghiányt ideiglenes híd pótolja. Amint elkészül a híd, pontosan kell illeszkednie. Ha a fogpótlással a páciens panaszmentes, be lehet ragasztani véglegesen.

Implantátumok

Az a bizonyos plusz az életminőséghez

Koronák, hidak

Esztétikai megoldás erősen elszíneződött, lepattogott, letörött vagy hiányzó fogak esetén.

Fogfehérítés

Egy gyönyörű mosoly, ami egy magabiztos, egészséges és attraktív személyiség tükre, rögtön szembe tűnik.

Fogszabályozás

Megoldás fogazati vagy állcsontokat érintő rendellenesség esetén minden korcsoport számára.

Fogászati kezeléseink sikertörténetei

A Diamant-Dent számokban
24
Év
tapasztalat
99349
Beültetett
implantátum
57686
Egészségpénztári beteg
55
Dolgozó
Pályázat
Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat, hogy elérhetővé váljanak a közösségi média funkciók, és hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Az oldal használatáról gyűjtött adatokat megosztjuk a közösségi média, marketing és elemző partnereinkkel, akik lehet, hogy ezt kombinálni fogják más adatokkal amiket Ön megadott nekik, vagy ők gyűjtöttek Önről azáltal, hogy a szolgáltatásaikat használta.